Novice/obvestila

Spominska proslava ob obletnici pohoda XIV.divizij

0 Komentarji
1097
22-02-2015

Prav je, da se dobimo in obudimo takšne zgodovinske dogodke, kot je obletnica pohoda XIV .divizije na Štajersko. 

Ob tej priložnosti je 20. februarja 2015 ob 16.30 uri  potekala spominska proslava pri podružnični šoli Cirkovce , kjer je tudi spominsko obeležje padlim za svobodo. 

Prijezdila je šaleška konjenica , praporščaki so se poklonili s prapori , učenci podružnične šole Cirkovce so skupaj z brati Avbreht pripravili kulturni program , venec na spominsko obeležje pa so položili : predsednica sveta KS Cirkovce ga.Brigita Verboten ,predsednik krajevnega odbora zveze borcev VNOB Škale-Cirkovce g.Branko Rednak in predstavnik šaleške konjenice g. Delčnjak . Vse navzoče pa je nagovoril tudi predstavnik zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Velenje g. Voh . Med navzočimi je bil tudi župan mestne občine Velenje g. Bojan Kontič .

6. aprila 2015 bo minilo 74 let, ko so v našo lepo deželo na sončni strani Alp nepovabljeno pridrvele tri tuje vojske (nemška, italijanska in madžarska). Njihovi voditelji so si jo razdelili  po vnaprejšnjem dogovoru. 26. aprila je prišel v Maribor celo sam Adolf Hitler, ki je šefu civilne uprave za Spodnjo Štajersko ponovno naročil, naj mu to deželo »napravi spet nemško«.

Še v isti noči iz 26. na 27. april pa so se v Ljubljani, v hiši književnika Josipa Vidmarja, zbrali predstavniki mnogih tistih, ki se s tem nikakor niso hoteli strinjati in so sklenili, da se je potrebno okupatorjem upreti na vse možne načine, tudi z orožjem. In tako se je zgodilo. Z naraščajočim uporom novim oblastnikom se je povečal tudi pritisk okupatorjev nad nedolžnim prebivalstvom. Še toliko huje je bilo na Štajerskem, saj je ta del Slovenije za Hitlerja pomenil že del velikega nemškega tretjega rajha.Temu pritisku so se tedaj močno upirali tako posamezniki , kot tudi partizani . Zelo znana je bila  XIV. divizija .  Bila je ena najmočnejših in najboljših enot slovenske partizanske vojske. Sestavljale so jo Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada. Na veliki pohod je krenila 6. januarja 1944, v noči na 7. februar 1944 pa je pri Sedlarjevem prešla Sotlo. S tem je na Štajersko, ki je bila del nemškega rajha, prišlo okoli tisoč slovenskih partizanov. 

Vsem padlim in preživelim članom XIV . divizije in ljudem, ki so ji bili naklonjeni in pripravljeni pomagati v najhujših časih pohoda in kasneje, gre velika zasluga, da so s svojo hrabrostjo, pogosto nadčloveškimi napori in herojskim pogumom za ceno lastnega življenja sebi in kasnejšim rodovom Slovencev zagotovili obstoj in čez 46 let samostojno  državo Slovenijo .  Zato polagam vsem na srce ,  spoštujte in vzdržujte vrednote kot so : svoboda , mir , dostojanstvo človeka in naroda ,požrtvovalnost , tovarištvo ,pogum , strpnost , solidarnost , sočutje in domoljubje . Bodimo vzor našim otrokom in zanamcem .

0.0
Zadnja posodobitev: 30 april 2015 10:13
Sorodne Novice: Spominjamo se pohoda borcev XIV. divizije skozi naše kraje
XIV.divizija

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..