> > > >

Vinska Gora je s svojim sedanjim utripom življenja in s pomembnimi prelomnicami v preteklosti resnično zanimiva. Zato ni naključje, da so v njena nederja pokukale tri mlade raziskovalke Janja, Sabina in Metka in ob mentorstvu Branke Mestnik in Anice Drev sestavile čudovito turistično pot.

SREDIŠČE VINSKE GORE:

- šola z gostujočim vrtcem od leta 1973, 2002 je bila povečana in posodobljena,
- Večnamenski dom, 1987,
- Gasilski dom (GD praznovalo 80 let),
- Mercatorjeva trgovina,
- Gostišče Hren,
- manjše obrtne dejavnosti

OBORA DIVJADI PRI LAMPERČEKU:

- obora zavzema 14 ha površja,
- pred vhodom stoji 500-letna lipa, ki jo je strela nekoliko poškodovala,
- leta 1994 so imeli v obori 3 jelene, danes okrog 120 glav jelenjadi,
- lopatarjev in muflonov lovska soba z mnogimi trofejami različnih divjih živali ponudijo izvrstne divjačinske salame, borovničevec, domač kruh,
- ogled možen po predhodni najavi skozi celo leto

MLINI:

- na Šentjanškem potoku je nekoč mlelo sedem mlinov
- na Temnjaškem potoku se je v preteklosti vrtelo13, potem 7 mlinov

VOVKOV MLIN

- v srednjem veku je mlel za potrebe Kačjega gradu
- 1990. leta je prenehal mleti
- 2007. leta je bil popolnoma obnovljen
- Danes očara šumenje potoka, klopotanje mlinskega kolesa, kamniti zidovi, duhovite zgodbe mlinarja in bivalna soba v mlinu. Vsako leto je prva nedelja v septembru »mlinarska nadelja« z zanimivim kulturnim programom društev obeh občin in prijetnim druženjem.

STARO VAŠKO SREDIŠČE PRI CERKVI

CERKEV SV. JANEZA KRSTNIKA:
1261. leta romanska krstilnica škalske pra fare, 1536. dograditev v gotskem slogu, 1580 postavijo zvonik, 1770 postavijo baročne oltarje, 1892 dobijo prve zvonove, 2005-2007 obnova cerkve, nove klopi, oltar, ambon, vgradnja centralne kurjave ter nove orgle. V okolici cerkve uredijo park.
KRSTNIKOV DOM:
grajen od 1999 do 2002, ima dve dvorani (ena 250 sedežev) in druge spremljajoče prostore za razne prireditve, v njem je oprema iz slovenskega parlamenta. SKALA pod cerkvijo in župniščem je iz lehnjaka in v sebi skriva mnoge kraške zanimivosti. Maja 2010 je bila razglašena za naravno vrednoto.
VAŠKO PERIŠČE, POŽARNI BAZEN, NAPAJALIŠČE IN KAPELICA z vodo:
Na Šentjanškem potoku so imeli že v daljni preteklosti zgrajeno vaško perišče, kamor so Šentjanžanke hodile prat perilo in vaške čveke. Požarni bazen je vseboval zalogo vode za slučaj požara. Napajalno korito je služilo za napajanje živine. Voda v kapelici je bila priročna vsem žejnim mimoidočim. Nad periščem je bila stara zgradba, v kateri se je že leta 1830 vršila nedeljska šola. Zgradbo so podrli. Druga šola ob pokopališču je potrebna obnove.

GONŽARJEVA PEČ

Je naša naravna skalna lepotica, ki s svojo nadmorsko višino 575 m varuje Vinsko Goro pred vsem hudim. Po njenem obrobku vodi planinska pot. Z njenega vrha je čudovit razgled na Savinjsko in Šaleško dolino, Celjsko kotlino, Kamniško pogorje in še marsikam. Vznožje skale skriva v sebi tudi legende o Romih. Letošnje leto so člani PD Vinska Gora uredili plezalno steno. Skala bo kmalu poimenova kot naravna vrednota.
Pod Gonžarjevo pečjo je domačija Najgolčan, kjer zbirajo stara kmečka orodja, gojijo posebne sorte koz in radi razveseljujejo s harmoniko in drugimi doma narejenimi instrumenti.

DOM LOVSKO ŠPORTNEGA DRUŠTVA na Lopatniku

Dom je njihova last in so ga pred kratkim zelo povečali ter lepo uredili. V spodnjih prostorih nameravajo urediti računalniško vodeno strelišče.
V srednji etaži je sejni prostor. Prostore je mogoče najeti za umirjena srečanja.
V jesenskem času pripravijo kostanjev piknik v sodelovanju z drugimi društvi.

TURISTIČNA KMETIJA TUŠEVO

Se nahaja na nadmorski višini 618,7 m. Na kmetiji živi mlada petčlanska družina, ki večino hrane za goste pridela doma. Dostop do kmetije je možen iz velenjske in vinskogorske smeri po asfaltnih poteh. Na Tuševem imajo na voljo 5 sob s skupaj 15 ležišči.
Postrežejo z domačim kruhom, gobovo juho, ajdovimi žganci, domačimi kolinami, divjačinskimi jedmi in čudovitim jabolčnim ali skutinim zavitkom, štruklji in potico.
Žejnemu ponudijo jabolčni sok, borovničevec. Imajo urejeno igrišče za košarko in nogomet in razna igrala.
Jezditi je mogoče tudi konja ponija.

GRILOVA DOMAČIJA-EKO MUZEJ

Je na pobočju Lipja. Ima status kulturnega spomenika. Domačija obsega s slamo krito hišo in gospodarsko poslopje. Hiša je vrhkletna, delno lesena in delno zidana.Kletnemu delu je namenjen velik prostor. Strop kleti je lesen. Podpira ga 500 let stara hrastova lega. Nad kletjo je bivalni del hiše z vežo, črno kuhinjo, »hišo« in »štiblcem«. Poleg hiše je vodnjak, ob hiši je manjši zelenjavni vrt. V sklop domačije sodi vinograd, urejen na star način. V njem raste peček-avtohtona sorta trte, nekaj drugih sadik in ena francoska sadika, ki so jo k nam prinesli njihovi študentje. Vsako leto izvedemo družabno trgatev in stiskanje grozdja.
Ob vinogradu raste 400 let star pušpan. Nižje je vzorno urejen zeliščni vrt z okoli 110 primerki zelišč. Urejajo ga člani Društva zeliščarjev Velenje. Tudi v sadovnjaku rastejo le stare sorte jablan. Da je kmetovanje uspešno, poskrbijo čebelice iz čebelnjaka, ki pridno opravljajo svoje poslanstvo.

Hitri kontakt

KS Vinska Gora
041 776 485
(Jože Ograjenšek)
vinska.gora(at)siol.net