DPM - Poročilo o delu 2016

Društvo prijateljev mladine Kavče deluje že od leta 1999 in je prostovoljno, kulturno – izobraževalno združenje, katerega cilj je delovanje v dobro otrok, mladostnikov, staršev in družin. Skrbimo, da naši otroci in mladostniki kreativno preživljajo svoj prosti čas. Naša želja je, da so vsebine aktivnosti društva primerne za čim širšo populacijo naših članov.
In kaj smo delali to leto? Skok v leto 2016 je za društvo bil zelo vesel – pridružili smo se  pustni povorki krajanov skozi Kavče in tako medgeneracijsko odganjali zimo. Vreme nam je služilo, skozi naselje pa so nas čakala okrepčila naših prijaznih krajanov, za kar se jim še enkrat zahvaljujemo in se priporočamo še za v prihodnje.

Po uspešno opravljeni nalogi preganjanja zime, so se v marcu pojavile tudi prve cvetlice in s tem je prišel tudi čas, ko praznujejo naše drage mame in žene. Kar 20 otrok je sodelovalo pri pripravi programa zanje. Ves njihov trud je bil poplačan z navdušenim aplavzom polne dvorane vile Major. Seveda so si ta aplavz morali otroci deliti tudi z našimi že skoraj kultnimi Kavškimi pevci, katerih glas skorajda ne sme manjkati ob takšnem prazniku. Slavljenkam pa so otroci razdelili tudi drobna darilca, ki so jih sami naredili na pomladnih delavnicah.
Po dolgi zimi je bil čas, da poskrbimo za našo okolico. Člani društva smo zavihali rokave in v aprilu  organizirali očiščevalni sprehod skozi Kavče. Z veseljem smo ugotovili, da je bilo smeti malo, kar je zelo pohvalno. Z dobrim vzgledom pozitivno vplivamo na naše otroke in jih tako učimo, da moramo vsi skrbeti za naše okolje, saj je od tega odvisno naše življenje. Z akcijo bomo zagotovo nadaljevali tudi v prihodnje, zato vas že sedaj vabim, da se nam pridružite prihodnje leto.
V maju smo organizirali popoldan družabnih iger. Člani so igrali že znane namizne igre, nekateri pa so spoznali tudi nekaj novih. Bilo je zabavno in poučno.
Kaj najbolj nestrpno čaka vsak šolar, ko po poletju zadiši? Počitnice!!! In tudi mi smo jih dočakali, na športnem igrišču. V sodelovanju s ŠKUD Kavče smo pripravili zanimive športne poligone primerne različnim starostnim skupinam in igre z žogo. Veliko zaslug za odlično izpeljan dogodek si zaslužita ravno Tanja Grabner in Bojana Dimec. Še enkrat hvala in upam, da se srečamo tudi drugo leto. Ker pa se šolske počitnice vedno pričnejo tudi z državnim praznikom, dnevom državnosti, smo začetek iger obeležili s slovensko himno, otroci pa so dokazali, da vedo veliko o prazniku. Ob zaključku iger je vsak udeleženec prejel simbolično medaljo z našim logom. Medalje nam je naredil Marko Meh z logom pa jih je opremil Samo Cestnik. Obema se prav lepo zahvaljujemo.


Poletje označujemo kot čas kislih kumaric, ampak pri nas smo se temu  izrazu uprli. Dokazali smo, da smo kljub dopustniškem mrtvilu v kraju aktivni in tako je za nekaj dni športno igrišče postalo poligon za bolj ali manj izkušene voznike na rolerjih. Svoj prosti čas jim je namenil Mohor Maretič, ki je z veliko mero potrpljenja otroke učil novih spretnosti na rolerjih. 


Vrhunec naših letošnjih dejavnosti pa je bil zagotovo planinski izlet na Veliko planino. Skoraj 30 članov društva se je pravilno odločilo, ko se je v septembru  podalo z nami na izlet. Izlet je vodila naša članica Branka Mestnik, kateri se  za odlično pripravljen izlet še enkrat zahvaljujem. Vsekakor se ne smem pozabiti zahvaliti tudi  gospodu predsedniku KS Kavče, Andreju Kuzmanu, ki nam je v imenu krajevni skupnosti pomagal pri finančni izvedbi izleta in sicer tako, da nam je pokril stroške avtobusnega prevoza.  
Društvo dobro sodeluje tudi z ZB NOB Podkraj-Kavče in njihovo predsednico, gospo Metko Grabner, ki skrbi da tudi mlajši rodovi ne pozabijo na padle, ki so dali življenja za našo svobodno domovino. Vsako leto skupaj pripravljamo komemoracijo ob dnevu spomina na mrtve in sodelujemo s kratkim programom ob srečanjih članov ZB NOB Podkraj-Kavče. 
Med jesenskimi počitnicami smo se zabavali na čarovniških ustvarjalnih delavnicah, katere smo popestrili s plesom v maskah. Na plesišču  se je vrtelo veliko čarovnic, vampirjev in zombijev. Bilo je straaaašnooo zabavno!
Ob svetovnem dnevu otroka se je tudi naše društvo predstavilo na prireditvi, ki je potekala v Ravnah pri Šoštanju. Naše društvo sta zastopala s kratkim programom Gašper Beuc in Maša Meh.


Veseli december pa bo vesel tudi pri nas v Kavčah. Najprej nas bo, 5. 12. ob 17. uri,  obiskal prvi dobri mož, Sveti Miklavž, ki bo obdaril vse predšolske in osnovnošolske otroke.
11. 12. bomo organizirali večerni pohod z lučkami. Podali se bomo iz Kavč do Velenjskega gradu. Na pohod smejo otroci le v spremstvu staršev ali druge odrasle osebe in primerno svetlobno opremljeni.
Na zadnji dan leta, 31.12., bomo za otroke organizirali silvestrovanje, ki bo potekalo v vili Major in sicer od 10. do 12. ure. Ponovno se bomo dobro zabavali, zato vabljeni vsi željni zabave in naše družbe.    
Tako, kakor ste lahko razbrali, nam nikoli ni dolgčas, vedno se nam nekaj dogaja, zato vas vse skupaj vabim, da se nam pridružite pri pestrih dogodkih tudi prihodnje leto. Ne bo vam žal.
Na koncu se bi želela zahvaliti vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri izvedbah naših dogodkov v tem letu in vas v tem zapisu nisem omenila. Hvala za vaš trud in srčnost, to nas povezuje. Zahvaljujem se tudi vsem članom, ki se radi udeležujete naših dejavnosti. Brez vas bi bilo vse brez smisla.  Še naprej se bomo trudili, da bo naše druženje aktivno, poučno in zabavno.

Hitri kontakt

Krajevna skupnost Kavče
Kavče 15, 3320 Velenje
kavce(at)ks-velenje.si