Novice

Florjančki 2017

0 Komentarji
717
8-05-2017

Florjanovo v Kavčah


Večkrat se zgodi, da tuje običaje in tuje kraje poznamo bolje od svojega. Zakaj? Ker si preprosto ne vzamemo časa in ne prisluhnemo domačemu kraju.

Prav je, da se zavedamo svojih korenin, svojega jezika. Da prepevamo slovenske pesmi in ohranjamo naše stare običaje. Prav je, da izročamo, kar smo dobili od prednikov, kajti nekoč bo naš čas, čas, ki ga živimo, za naše zanamce izročilo.  Zato smo se člani  Športno in kulturno – umetniškega društva iz Kavč odločili, da bomo vsako leto obudili enega ali dva  izmed starih običajev. Za prvo predstavitev smo izbrali god svetega Florjana z Jajčerijo. Ta je bila pred nekaj desetletji eden izmed največjih družabnih dogodkov na vasi, ki je združeval vse generacije.

K sodelovanju smo pritegnili Društvo prijateljev mladine in žensko društvo Trim, Krajevna skupnost pa nas je finančno podprla. Skupaj smo občinstvo popeljali v preteklost, ko so se ljudje po napornem delu še znali poveseliti in ko je čas na vasi tekel počasneje kot danes.
Kar nekaj časa smo pripravljali sceno, kostume in se učili svojih vlog, kar pa je obrodilo sadove, saj je bila predstava zares čudovita. Otroci so zagotovo presegli pričakovanja in se odlično odrezali v igralski vlogi. Duh starih časov je s pripovedovanjem obudila Maša, otroci pa so njene pripovedi odigrali in odplesali. Obiskovalcem so v prvem delu  prikazali, kako so na predvečer sv. Florjana, fantje hodili po vasi od hiše do hiše in peli hvalnico svetniku, kako so z blagoslovljenim lesom prižigali ugasle peči in kako so ponagajali skopušnim kmetom. V drugem delu pa so mladega, golobradega novinca sprejeli v  vaško fantovsko druščino.

Lepo je bilo slišati domače pesmi iz ust mladih pevcev, ki se že zavedajo svojih korenin in cenijo slovensko kulturno dediščino.
Po predstavi smo obiskovalcem ponudili vrsto jedi, ki so bile značilne za ta dan. Postregli smo jim  jajčno solato,  prežganko, šnite, jabolčnik in kruh iz krušne peči.
Prireditev je bila med obiskovalci dobro sprejeta, saj so mnogi po prireditvi izrazili pohvale in navdušenje.
Bilo je lepo, bilo je drugače…

Več slik si lahko pogledate tukaj

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: DPM pomladna čistilna akcija - 2017
florjanovo 2017

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..