NOVICE iz krajevne skupnosti Gorica

Poročilo o meritvi krvnega sladkorja in krvnega tlaka

0 Komentarji
413
13-06-2014

Zavedamo se, da lahko z zgodnjim odkrivanjem, nadzorovanjem in ustreznim zdravljenjem zvišanega krvnega tlaka preprečimo zdravstvene zaplete, invalidnost ali celo prezgodnjo smrt. Redno merjenje krvnega tlaka ni pomembno samo kot preventiva, ampak tudi kot spremljanje predpisanega zdravljenja. Nadzor krvnega tlaka je eden ključnih dejavnikov v primarni preventivi srčno-žilnih bolezni, a je kljub temu nadzor krvnega tlaka nezadosten. Veliko ljudi ima dolga leta zvišan krvni tlak (hipertenzijo), pa zanj niti ne vedo. 

Vloga medicinske sestre pri tovrstnih meritvah je morebitno zgodnje odkritje pacientov z zvišanim krvnim tlakom. Udeležence seznani z vrednostmi meritev in jih pouči o pomenu zdravega načina življenja. 

Poleg zgodnjega odkrivanja in zdravljenja bolezni bi morali pozornost usmeriti v promocijo zdravja in skrbno načrtovano zdravstveno vzgojo za zdrav način življenja. Tako bi preprečili ali vsaj zmanjšali možnost nastanka hipertenzije in ostalih bolezni srca in ožilja. Pogosto lahko bolezen preprečimo ali jo omilimo že samo z zdravim načinom življenja. 

Pri meritvah krvnega sladkorja mora medicinska sestra udeleženca seznaniti z ustreznimi vrednostmi sladkorja v krvi ter s pomenom njegovega kontroliranja. Pri zdravem človeku brez sladkorne bolezni je koncentracija glukoze v krvi (glikemija) ves čas uravnavana znotraj ozkega območja. To je pomembno za normalno delovanje vseh organov, predvsem pa možganov. Za primerno urejenost glikemije skrbi trebušna slinavka, ki glede na potrebe izloča hormon inzulin. Pri sladkorni bolezni pa zaradi pomanjkanja inzulina oziroma njegovega nezadostnega delovanja pride do povečanja glikemije. 

meritev tlaka meritev tlaka


Zdravstvena vzgoja je del splošne vzgoje in predstavlja pomemben dejavnik napredka posameznika in skupnosti. Lahko bi rekli, da je zdravstvena vzgojenost odraz splošne izobrazbe in kulture tako posameznika kot celotnega naroda.  

Akcija, ki smo jo organizirali, je bila dobro sprejeta, saj se je meritev udeležilo kar 72 krajanov. Vrednosti pri nekaterih izmed njih so bile kar povišane, zato smo jim zdravstvene delavke ponudile koristne napotke. 

Kljub dve urni aktivnosti je bilo premalo časa za »podelitev« vseh nasvetov, zato bi bilo smiselno takšne akcije v prihodnje še ponoviti, saj se je izkazala za učinkovito in potrebno. Pri tem bi se rada zahvalila podjetju Roche, ki nam je omogočilo brezplačno izvajanje meritev. 

Naj naš moto »Poskrbimo za preventivo in se izognimo težavam« pomaga še več ljudem. 

Marjana Kugonič, dipl. m. s.

0.0
Zadnja posodobitev: torek, 02. april 2019, 21:57
Sorodne Novice: Preventivno merjenje krvnega tlaka in sladkorja
2014 brezplačno krvnega merjenje sladkorja

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

2021Oktober
PonTorSreČetPetSobNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031