Naša kronika

kozolecKS Bevče je bila ustanovljena leta 1974. Je ena manjših krajevnih skupnosti v Velenju z velikostjo 209 hektarov. V Bevčah živi nekaj več 400 prebivalcev (Statistični urad Slovenije-1.1.2013).

Osrednja značilnost naše vasi je cerkev svetega Nikolaja (Miklavža) iz 16. stoletja, ki je tudi kulturno-zgodovinski  spomenik in je osrednji lik grba KS Bevče.

V grbu so tudi trije lipovi listi, ki obeležujejo tri značilne lipe v vasi, lipa pri cerkvi, Krušnikova lipa v središču vasi, ki sta častitljive starosti. Tretja lipa je bila posajena ob razglasitvi samostojnosti Slovenije. K njenim koreninam smo položili ustanovno listino KS in prvi slovenski denar. Ob vstopu v evropsko unijo pa smo posadili še eno lipo.

V Bevčah imamo še eno značilnost – kozolec. Jih je kar nekaj in so vredni ogleda.

V vasi je nekaj pravih kmetij, lahko rečemo, da živimo na pravem kmetijskem področju, čeprav smo zelo blizu mesta, samo hribček nas ločuje.

Otroci obiskujejo osnovno šolo Gorica, urejen je njihov prevoz.

Ne smemo pa pozabiti zelo aktivnega prostovoljnega gasilskega društva Bevče (PGD Bevče), ki je bilo ustanovljeno leta 1952, katerega člani so poleg Bevčanov tudi prebivalci sosednjih KS.